Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης, Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών στην τοποθέτηση του στη Βουλή, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης για τα τροχαία ατυχήματα επεσήμανε την αδιαφορία του κράτους απέναντι στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας, που καθιστούν τα οδικά ατυχήματα την 1η αιτία θανάτου στη χώρα μας στις νεαρές ηλικίες.
Στη συνέχεια ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι «το 2000 ξεκίνησε το πρώτο τμήμα του προγράμματος «Καθοδόν» που είχε ως στόχο τα ατυχήματα να μειωθούν κατά 20% στην πρώτη φάση 2001-2005 και στη 2η φάση 2006-2010 να μειωθούν 40%. Η 1η φάση είχε αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα με προοδευτική μείωση των ατυχημάτων και των θανάτων, αλλά από το 2004 και μετά η προσπάθεια δεν συνεχίστηκε και επήλθε η αύξηση των ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια».
Ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε ότι «βασικός λόγος που οδηγεί τη χώρα στο κακό ρεκόρ των οδικών ατυχημάτων είναι η έλλειψη σωστής κυκλοφοριακής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα για τα Κυκλοφοριακά Πάρκα του Β' Κ.Π.Σ. δεν υλοποιήθηκε ούτε κατά 20% και το χειρότερο από το Υπουργείο Μεταφορών δεν υπάρχει κανένας συντονισμός για αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων τόσο στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, όσο και στα αστικά κέντρα».
Καταλήγοντας ο κ. Σηφουνάκης, τόνισε ότι «στο Ε.Σ.Π.Α. δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από το Υπουργείο Μεταφορών για βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, ώστε να αποφευχθούν τα ατυχήματα στα αστικά κέντρα. Καμία πρόβλεψη για παράλληλους δρόμους, για δημιουργία διαδρόμων πεζών, αλλά και ποδηλατοδρόμων.  Καμία ενέργεια για πόλεις φιλικές στους πεζούς, πόλεις ανθρώπινες. Οι Πράσινες Μεταφορές δεν λένε από μόνες τους σαν έννοια τίποτα».